Ubuntu: Linux for Human being

Într-o lume în care domină Microsoft-u, cu aproape 90% din piaţa sistemelor de operare, lumea e tentată să creadă că de linux se folosesc doar acei tipi, cu ochelari, bărboşi şi care şi-au pierdut mai mult de jumate de viaţă în faţa calculatorului.

De aici vine şi sarcasmul „Linux pentru fiinţe umane” din logo. E Straniu, dar la instalare ubuntu te întreabă doar cum te cheamă,  ce fus orar, ce tastatură doreşti (cd-key n-o să-ţi ceară şi nici n-o să umbli să-l activezi) şi în rest singur se configurează şi doar începe a lucra.

Desigur , lucrurile devin niţel mai complicate în cazul când vrei să-l pui alături de windows, dar e de ajuns să-ţi arate cineva odată şi gata eşti as în acest domeniu.

Mai mult decât atât nu trebuie să instalezi drivere la fel ca în windows şi încă are incorporat un pachet serios de programe precum editoare text, tabele analog la Microsoft Office, pingin (client icq, yahoo),  bittorrent client, client pentru poştă, dicţionare (!în windows trebuie să dai bani mari pentru aşa soft , dar aici îl ai gratuit) şi playere pentru muzică şi filme. desigur windows nu vine cu aşa pachet şi dacă să facem totul legal, ar trebui să cheltuim vreo 500$ şi o jumate de zi ca să instalăm tot.

mai mult decât atât, totul e în model grafic dar amatorii de consolă pot liber deschide terminalul şi să opereze în mod text.

Personal am cheltuit mult timp încercând să învâţ cum să mă folosesc de rtorrent (program de scos filme sau alte informaţii de pe trackere) care nu are interfaţă grafică şi se controlează exclusiv prin comenzi de terminal. vreau să spun e că destul de interesant )

Alt avantaj enorm: rezistenţa la viruşi. din cauza că doar 5 % folosesc linux, hackerii sunt cointeresaţi să facă viruşi pentru windows, care ocupă 90% din piaţă. Aşa că la moment suntem în siguranţă. De fapt 5% linux, însă distribuţii sunt peste 100 şi fiecare cu punctul său slab… aşa că virus pentru linux va ţine de domeniul fantasticului 😀

careva screen-uri cu ubuntu:

Acest distributiv foloseşte interfaţa Gnome, care se cosideră ce  mai stabilă pentru linux. Şi chiar e adevărat, pentru că am testat şi alte varinte, dar oricum ,cu gnome ubuntu a funcţionat jumate de an fără nici o eroare şi l-am şters pentru că m-am săturat de dânsu 😀 Prea stabil tot încurcă 😀

Reclame
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: